неделя, 15 юли 2012 г.

Sons of Anarchy/ Синовете на анархията (2008- )

Постерът
В този топъл летен ден, в любимия ми форум, при мен кацна новият постер за петия сезон на Синовете на Анархията. Вечно ще благодаря на дамата, която снася тези хубави новини, защото заради нейното постоянно облъчване имах възможност цели 4 сезона да се кефя на рокери, хубава музика и много екшън. Реших да спретна едно ревю.


Излъчват "Синовете" по някое от btv-тата, но все забравям по коя и кога, хванах го докато сменям каналите. Има излезли 4 сезона с общо 56 серии. Казвала ли, че обичам сериали с кратки сезони? Този е глътка въздух в напиращите отвсякъде крими сериали без елементи на изнената (От местопрестъплението е редно да приключи) и свръхестествени бозици (аман, аман, аман от свръхестествени същества с неизвестен произход тип "лежах си в леглото и ме осени идея за ново животно"). Заслужава много специално внимание. (Както съм го подкарала сериално ще взема да посветя следващата си публикация на Декстър. О, моя музо, очаквам те!).

Оказа се, че на български няма почти нищо написано, не и така, че да те хване за гърлото, да те накара да го изгледаш. Само Сивостен намерих като по-информативен.

Без да се впускам в подробности: в основата на историята са група рокери, които се забъркват в неприятности - с властите, с други рокерски групи, между членовете в групата.


Рокерите - О! Джакс! О! Телър! (Чарли Хънам) Да си призная в първите серии ми беше противен. Още по-противен ми е Клей (през цялото време), но пък на Рон Пърлман така му отива да го играе гнусен, че... Видът на рокерите е съвсем натурален. Холивуд не им е направил пластична операция, но пък им е дал дълбочина и развитие. Когато към това прибавим характерните елементи - мотори, татуси, музика (за нея писах в предишна публикация), облекло, език... картината пълни окото.

Жените - зад всеки велик мъж стои една жена. Така ли беше? Кралицата майка (Кейти Сейгъл) се грижи за реда, а около нейната тайна се въртят и 4-те сезона. Тя влиза в конфликт за "короната" с другия основен женски характер - снахата Тара (Маги Сиф).

Интригата - наркотици, оръжие, рокерски войни... наръчник как да се спасим от влизане в затвора... насилие... ей такива неща, заради които не препоръчвам на лица под 18 години. Е, има някаква супер безсмислена сюжетна линия в Европа, но... издържа се. Интересно е участието на Али Уокър (Профайлър), която за съжаление е поостаряла и доста погрозняла в последните години, но прекрасна в ролята си на озлобен федерален агент.

И още - любов, екшън, драма, хумор, насилие са добре балансирани в гювеча, което за мен винаги е гарант за добре свършена сериална работа. Второстепенните образи са също силни, взаимодействат с основните и създават здрава основа за развитието на историята. А тя се развива доста бързо. Не бих казала, че обратите са неочаквани за тренирания сериален зрител, но има достатъчно моменти, в които се питаш как ще постъпи някой (след това и защо), което поддържа напрежението.

Краят на четвърти сезон можеше да е логичен завършек на цялата сага. По принцип след такъв край на любим сериал започвам да се моля да не разводнят безсмислено сезоните, но последният излъчен епизод даде много силна заявка за развитие нататък. Е, явно сериалът е доста успешен и ни очакват още мисля два? сезона. В момента из нет пространството се пускат откъслечни спойлери, които честно казано нямам никакво желание да чета. Искам изненадата да е пълна през септември.

Последни секунди на 4-ти сезон.
П.С. За "Синовете на Анархията", сезон 6! 
П.С. 2 Sons of Anarchy: Final Ride, декември 2014

Няма коментари:

Публикуване на коментар