петък, 13 юли 2012 г.

Spooks/ Фантоми (2002 - 2011)

Сезон 1
Дани, Зоуи и Том 
Хари Пиър и Руд Евършед
Сезон 10 
Мечтая си да се изкажа за Фантоми от много, много отдавна. Неведнъж и дваж съм изразявала възхитата си вербално и съм ги препоръчвала, но винаги ми се е искало да представя и малко по - синтезирана информация. По някои телевизии може да се срещне и спревод "Шпиони".

Първият епизод е излъчен на 13 май  2002 г., а на 23 октомври 2011 г.  историята завърши със своя 10-ти сезон. Излъчени са общо 86 серии, с  продължителност около 57-58 минути по BBC One. Постепенно е излъчван из  целия свят и Европа (под името MI - 5), дори България (ако не се лъжа не изцяло по Канал 1 и тв7).
Том Куин

През 2008 се появява спин-оф Spooks: Code 9, който по всичко личи, че не е особено успешен. Няма качествата на оригиналните серии и е спрян след 6 епизода.

Сериите проследяват живота на група шпиони от британските секретни разузнавателни служби - MI 5. Самостоятелните истории често са обвързани от някакъв общ елемент. Акцентът  е върху борбата срещу тероризма, осъществявана от разузнавателните служби. Всеки сезон завършва с логична развръзка, но и с включването на драматична нова интрига. На мен ми се наложи да чакам 9 и 10 сезон и определено е доста напрегнато, защото нищо не е точно така, както изглежда в света на тези агенти.

Бет 
Лукас и Хари
Сезон 9
Паралелно с политиката и тероризма особено място заемат личните истории на почти всеки герой. Те живеят с фалшиви идентичности във външния свят, не са способни да имат любовни отношения и т.н. Главно действащо лице е Хари Пиърс (Питър Фърт) - той обединява цялата организация, а историята му е разкрита чак в 10 сезон. През останалото време екипът, с който работи се сменя няколко пъти. От една страна бих казала за съжаление, защото всеки един от образите е достатъчно ценен и силен, за да премине успешно през всички сезони. Истината, обаче е, че поетапната смяна на агенти е правилен подход при правенето на този тип телевизионни драми. Не е реално 10 сезона едни и същи 5 човека да спасят света около 80 пъти и да останат живи и здрави, сякаш нищо не се е случило. А и няма образ, който е възможно да се развива логично толкова много сезони.

Адам Картър и Рос 
Актьорският състав изглежда много добре подбран и сработен, което поне при мен беше от голямо значение за запазването на интереса ми, особено след смъртта на някой. Интересни са включително и второстепенните образи, които често се превръщат в основни играчи на екрана, за спасяването на Света/ Обединеното Кралство/Европа/световния ред. Няма как да минем без тези неща, нали?

Малкълм и Колин 
Вербуването на агентите; подходите, с които действа разузнаването; отношенията с чуждестранните разузнавателни служби (руски, американски и др); терористичните организации... Прави впечатление начинът, по който информацията е изведена като ценност от първостепенно значение, за което си заслужава да се жертва човешкия живот. Всичко това внася динамика и напрежение. Има моменти, в които си казвах "О, това го имаше някъде назад". Наистина има някои приблизително общи моменти из сезоните, но тези серии не са предвидени да бъдат гледани на един дъх. Аз изгледах 8 сезона за период от около 6-7 месеца, за което време не успя да ми стане досаден. Имаше моменти, в които ми се искаше да рева с глас. Имаше и моменти, в които съм се смяла от сърце. Винаги има какво да се желае от сериал, а като се вгледам в детайла... но в Spooks е намерен някакъв баланс.
Дани Хънтър

В заключение мога да кажа само, че това сигурно е единственият сериал, от който искам да има повече от 10 сезона и искрено страдам за приключването му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар