четвъртък, 12 юли 2012 г.

В "Кухнята на ада"

Това не е моята кухня, въпреки че ако питате съседа ми по възглавница това словосъчетание описва идеално ситуацията у дома. Hell's Kitchen е едно от предаванията на Гордън Рамзи.
Да, да същият Гордън Рамзи, който аз цитирам безспирно докато готвя... За жалост неговите реалити предавания на български са трудно достижими. А субтитри дори и на английски трудно се намират. Спомням си, че преди години по някаква си телевизия даваха Кухнята на ада? май беше и така се запознах с него. Но ставаше дума за не повече от сезон - два. За съжаление... От западно кулинарно шоу могат да се научат твърде много неща. (Ути Бъчваров не може да готви, а Звездев толкова ми е писнал с изчанчените си рецепти, че...) В настоящето дават предаване на Гордън Рамзи по TLC, но знаете, че аз телевизор не гледам от много отдавна и дори не знам кое е предаването и кога върви.

Малко информация за Рамзи - шотландец, роден 1966 г., женен от 1996, има 4 деца. Бил е футболист, вероятно с блестяща кариера пред себе си, но след травма слага край на заниманията си със спорт. През 1993 г. става главен готвач на ресторант "Aubergine"  в Лондон. През 1998 г. открива собствен ресторант и много бързо печели три звезди на Мишлен. От тогава отваря много ресторанти, участва в трудно изброимо количество предавания, пише готварски книги и развива впечатляваща кариера. Ето тук има малко повече информация за ресторантите му към днешна дата.

Сред предаванията с него можем да отличим и Kitchen Nightmares (2007 - 2012), Ramsay's Best Restaurant (2010), Gordon's Great Escape (2010 - 2011), Masterchef (2010 - 2012), The F-word (2005 - 2009) и т.н. Също така има няколко канала в YouTube, в които има клипчета с негови рецепти, съвети и пр.

Причината да пиша тези публикация е, че наскоро приключих гледането на първи сезон от Кухненските кошмари. Е, няма такова шоу! Действието на сезона, който приключих се развива в САЩ, но не съм сигурна дали цялото предаване е поставено там. Главните действащи лица са ресторанти, в които нещата не вървят. Не, те не просто не вървят - това са места, в които цари безпорядък, лоша хигиена, кофти меню, безвкусна храна, опасност от фалит (често е всичко на куп). Гордън Рамзи отива на място и има една седмица, за да помогне на собствениците да овладеят положението. Понякога докато гледам сериите си мисля, че трудно бих влязла в ресторант (особено когато се започне темата за хигиената), но пък е забавно, дори много забавно. Започвайки с физиономиите на Рамзи, през всичките му жестове, до острия му език и отговорността, с която се отнася към работата. Всичко това, заедно с начина на заснемане на казусите прави едно чудесно развлекателно реалити - предаване.

Има само още няколко предавания, които ме карат да изпадам в небивала радост докато ги гледам, които не са свързани с готвене и кухни, но на тях ще посветя отделни постове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар