петък, 18 юли 2014 г.

Homeland/ Родина (2011-)


Не знам дали с прискърбие или по-скоро с радост разбрах, че "Homeland" ("Родина") е с потвърден 4-ти сезон, който се очаква през есента на 2014 г. За мен трите сезона дотук са добре разказана история, която може би трябваше да приключи. Със сигурност хората, които правят сериала имат какво да ни кажат, но... винаги си остава риска от "пресоляване на манджата".

Обичам шпионски сериали. Понякога идват доста мудни и тежки, но... обичам времето, в което изграждам собствена теория за случващото се на екрана и се обзалагам със себе си дали ще се случи точно така. Обичам да ме изненадват и много се радвам, когато майсторски преобърнат "играта". "Родина" се нарежда веднага след британския "Spooks" (известен под името "Фантоми") в списъка ми с любими. Защо?
- Защото се стреми да избяга от клишето за американския войник, който е абсолютно неподатлив на чуждо влияние.
- Защото успява деликатно да осмеят собствените си културни норми и вкарват доза критичност.
- Защото вадят на показ... може би не ново, но със сигурност не толкова изтъркано лице на врага.

Всъщност като цяло много напомня на "Spooks", който аз вече похвалих в едно свое писание (не особено добро). Надявам се и в бъдещия си сезон (все пак защо не и сезони) да носи неговите положителни характеристики. Това, което бих отбелязала като разлика може би е "студенината" на британските шпиони, тяхното хладнокръвие.

Деймиън Луиз
Ако преди няколко години все още се колебаех за "господството"/"доминацията" на британските актьори в американското кино/телевизия, то след комбинацията Деймиън Луиз и Клеър Дейнс съм съвсем убедена, че тя съществува и надали има човек, който да ме оспори. Този сериал е поредното доказателство, че за да имаме качествен американски продукт трябва в него да е включен поне един блестящ образ, изигран от британец. Присъствието на Луиз не е просто приятна нотка в ястието, а е основата му. Нещо като какаото в шоколадовия мус. Клеър Дейнс е сметаната. Вярвате или не, ни-ко-га! не съм си мислила, че заблудената ученичка от "Тъй наречения мой живот" и по-различната Жулиета на Лурман може да се превърне в безпогрешната аналитичка в ЦРУ, страдаща от психическо разтройство. Докато Деймиън Луиз показва нови висини в актьорските си умения, които обаче са сигурни за зрителя още от "Сага за Форсайтови", то Дейнс е истинска изненада и наслада за окото.
Питър Куин - агент на ЦРУ, чиито образ очаквам
с нетърпение да се развие в 4-ти сезон.

С две думи заслужава си. Но предупреждавам, че основните теми са ЦРУ, терористи, бомбени атентати, политика - възможно е да не понесе на всеки. Аз лично трудно намерих себе си в подходящо настроение и дълго чаках, за да дойде. И не съжалявам. 





Топъл, топъл за новия сезон... 5-ти октомври е близо!

Няма коментари:

Публикуване на коментар