сряда, 24 октомври 2012 г.

The Take mini-series (2009)


 криминален? драма? трилър? - да! 
Том Харди? Шарлот Райли? Шон Еванс?  - да
И това цели 4 серии. Предупреждавам това не е мини-сериал за хора (жени) със слаби сърца. Тежък, труден, безнадежден... и много британски. 
Екранизация по бестселър на Мартина Коул

Фреди (Том Харди) излиза от затвора и се връща към обичайните си занимания в престъпния свят. Помощ му оказва по-малкият му братовчед Джими (Шон Еванс). Следват обичайно количество, за този тип филми, престъпления... Джими и Фреди са постоянно заедно, взаимодействат си, променят се заедно.  

Всъщност действието се развива в повече от 10 години. Скицирано, но в същото време достатъчно изчерпателно. Особено силно е засегнат въпроса какво оставяме след себе си, какво показваме на децата си като пример и възпитание. 

Скоро не бях гледала филм, в който всички образи са ми безпощадно противни и безнадеждни. Смъртта е единствения възможен изход и всеки един момент преминава в очакване тя да дойде. Краят - нереално спокоен, сякаш можем да избягаме от миналото си и лошото, което сме направили. Дали една смърт е достатъчна, за да ни освободи от кошмарите и да направи от нас по - добри хора...?

Тук няма да говоря колко добро е това произведение нито като заснемане, нито като сюжет, нито като подбор на актьори. Няма смисъл, защото филмът е направен така, че няма време да мислим добър ли е или е лош (съответно колко е лош). За мен е шедьовър сред мини-сериалите. Не бих пожелала и приятно гледане. Знам, че няма да е приятно, но би било удовлетворително. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар